Касандра

За града

Оферти

Статии

Касандра / Kasandra

Касандра (Κασσανδρα - на гръцки, Kassandra или Cassandra - на английски) е най-западният "ръкав" на полуостров Халкидики, както и град, намиращ се по средата на полуострова. Означава в превод "град на блатата".

Ръкавът Касандра предлага многобройни отлични плажове, голямо предимство е близостта му със Солун. Той е най-оживеният от трите полуострова на Халкидики. Във вътрешността му има добре поддържани ниви и хълмове с борови гори.

Градът е сравнително неизвестен, тъй като няма много туристически атракции, но е пълен с живот през зимата. В Гърция е познат като най-малкият град, който има футболен отбор, участвал в професионалната футболна лига "Бета Етники".

Важна информация:

Валута: Евро (EUR). Във всяко селище има поне едно АТМ устройство, можете да обмените пари в банковите клонове и в някои хотели.

Интернет сайтове за Касандраwww.chalkidiki.com/kassandra,

http://kassandra.in-chalkidiki.comwww.halkidiki.com

 

Спешен телефон: 100 (полиция, бърза помощ, пожарна)

112

Телефонен код за Гърция: +30

Транспорт

Летище
 
Най-близкото летище е международното солунско летище "Македония" (летищен код SKG), което се намира на 14 км от Солун. 
Тел. +302310 - 985000, 985177, 473212
 
Уебсайт: www.thessalonikiairport.gr
 
Автобус
 
За да стигнете до Халкидики, можете да вземете автобус от Автогара Халкидики (намира се южно от Солун). Качете се на автобус 45А от спирката, която се намира до гарата в Солун, и слезте на последна спирка - автогара Халкидики. От автогара Халкидики има редовни автобуси до много градове на Касандра.
 
Разписание на автобусите: www.ktel-chalkidikis.gr
 
Автомобил
 
Най-лесно до полуостров Касандра ще стигнете от Солун. Можете да наемете автомобил от всеки по-голям град.

Заведения

На полуостров Касандра ще откриете хотели и ресторанти във всички ценови спектри и за всеки вкус. Непременно седнете в някое от традиционните кафенета и хапнете в таверните с прясна морска храна. Не пропускайте месото и риба на скара и гръцкия вариант на мусака - патладжани и агнешко с бял сос. В много от таверните, особено в малките градове, може да ви поканят в кухнята, за да си изберете ястието, след което то ще бъде сгрято. От сладкишите опитайте бугаца (тестен сладкиш на пластове с пълнеж от сметана и канела) и кукумадес (понички с мед и канела).

Във всяко меню ще откриете рецина - вино, ароматизирано с борова смола. Разбира се, опитайте узо и метакса.

Кафенетата в малките градове и селата са място предимно за мъже, където те се събират и обсъждат политика, четат вестник, играят табла и пият кафе. Въпреки това добре дошли да се присъединят са както мъже, така и жени. Ако поръчате типичното гръцко кафе, имайте предвид, че захарта се слага предварително, затова уточнете в началото дали искате "глико" (сладко), "метрио" (средно сладко) или "скето" (без захар).

В крайбрежните селища има многобройни барове и нощни клубове. Ако сте почитатели на спокойните вечери, също няма да останете разочаровани.

Забележителности

Неа Мудания

Неа Мудания се намира на около 60 км от Солун и е най-големият град и търговски център на Халкидики. През лятото в Неа Мудания се провеждат Фестивалът на сардините и Морският фестивал.

Неа Потидеа

Намира се на около 66 км от Солун и е известен с канала, който някога е разделял Касандра от останалата част на Халкидики. Днес два моста ви свързват с плажовете, подходящи изключително за млади хора - с многобройни барове и съоръжения за водни спортове. 

Неа Фокея

Това е селце с 1500 жители, които лятото "набъбват" до 10 000. На хълма над града се издига византийска кула, построена през 1407 г. Оттам можете да видите и хълмовете на съседния "ръкав" Ситония.

Празникът на града е на 29 юни - денят на Св. св. Петър и Павел.

Афитос

Афитос се смята за едно от най-красивите и оживени селища на Касандра. Запазил е традиционната си архитектура с каменни къщи и улици.

Храмът на Зевс в Калитеа

Храмът на Зевс е бил едно от най-важните светилища на Зевс в Древна Гърция. Издигнат е през V в. пр. Хр. Сред руините на храма ще видите запазени до днес мозайки.

Самата Калитеа (букв. "красива гледка") се смята за сърцето на нощния живот на полуострова.

Криопиги

Криопиги се намира на около 90 км от Солун и има едни от най-чистите плажове на полуострова. Разполага със съоръжения за водни спортове, къмпинг, много заведения. Разположен е амфитеатрално върху покрит с борове хълм.

Полихроно

Съчетава традиционен стил със спокойствие.

Ханиоти

Ханиоти е по-скоро семеен курорт. Плажовете са с бял, ситен пясък и са удостоени със син флаг заради високото си качество.

Касандра

Касандра е сравнително неизвестен град, тъй като няма много туристически атракции, но е пълен с живот през зимата. Има чудесни плажове.

Агиа Параскеви (Лутра)

Това селище е популярно заради горещите си минерални извори.

Забележителности около Касандра

Избрани оферти